Espoo selviää tulevista kriiseistä paremmin, jos työntekijöistä pidetään huolta

16.9.2022

Espoon valtuuston syyskuun kokouksessa käsiteltiin osavuosikatsausta. Osavuosikatsauksissa tarkastellaan talouden ja toiminnan tavoitteiden toteutumista neljännesvuosittain. Espoon talous on vahva, ylittäen talousarvion tavoitteet kirkkaasti ja verokertymäkin on oletettua suurempi. Kuitenkin Ukrainan sodan aiheuttamaan taloudelliseen epävarmuuteen vedoten Espoon kaupunginhallitus katsoo, että talouden tasapainotuksen ja tuottavuuden sopeuttamisohjelmaa (Take) on jatkettava, joskin lievennettynä.

Espoon Vasemmiston valtuustoryhmässä huolta herättivät osavuosikatsauksen raportit, joiden mukaan mielenterveyden ongelmat nousivat edelleen aiempaa suurempina esiin keväällä 2022. Tilanne on erityisen huolestuttava kaupunkiympäristön toimialalla, johon kuuluvat kaupunkisuunnittelu, kaupunkitekniikka, ympäristö- ja rakennusvalvonta sekä tilapalvelut. 

Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Ahlfors viittasi osavuosikatsausta käsitelleessä puheenvuorossaan mielenterveysongelmiin kansantautina: ”Ihminen ei ole kone.” Ahlfors muistuttaa.                 ” Kapitalistiseen järjestelmään on sisäänrakennettu systeemihäiriö, jossa ei haluta puuttua köyhyyteen tai edesauttaa laajaa hyvinvointia. Ihmiset eivät jaksa jatkuvasti suorittaa ja tehostaa.”

Kokoomuksen valtuutetut tekivät valtuustosalissa runsaasti toivomuksia, jotka kuitenkin ovat ristiriidassa sen politiikan kanssa, jota käytännössä kokoomusjohtoisesti tehdään. Nämä toivomukset olisi todennäköisesti voinut esittää yhtä hyvin heittämällä lantin toivomuskaivoon ja vaikutus olisi ollut täsmälleen sama.

 Toivomuskaivon sijaan valtuutettu Ahlfors ratkoisi hyvinvointi- ja mielenterveyskriisiä muilla keinoin: ”Parasta ennaltaehkäisyä tälle Espoon näkyvissä olevalle kriisille olisikin huolehtia siitä, että olemme maan paras työnantaja, joka huolehtii työntekijöistään - ja panostaa laadukkaaseen ja riittävään palveluun joka tasolla.”


Lisätietoja:

Tiina Ahlfors
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.ahlfors@hotmail.fi