Espoon pitäisi kilpailla parhaiden palveluiden ykköstilasta, eikä manner-Suomen alhaisimman veroprosentin tittelistä

21.6.2022

Espoon Vasemmiston valtuustoryhmä lähtee kesätauolle ristiriitaisissa tunnelmissa. Taloudellisen kestävyyden arvioinnista puuttuu kokonaisvaltainen analyysi, jossa huomioidaan myös sosiaaliset, kulttuurilliset sekä ympäristöön liittyvät seikat. 


Espoon valtuuston viimeisessä kokouksessa taisteltiin Taloudellisesti kestävä Espoo- ohjelman kohtuullistamiseksi, mutta Vihreiden esittämä muutosesitys kaatui lopulta äänestyksessä selvin luvuin. Vasemmisto lähti kannattamaan muutosesitystä, koska kaupungin perustehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista. Tällöin myös yritykset voivat hyvin.

Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Ahlfors muistutti puheenvuorossaan, että Take-ohjelman taustalla vaikuttaa New Public Management-ideologia, jonka tavoitteena on julkisen sektorin supistaminen. Seurauksena on julkisten alojen henkilöstön pahoinvointi sekä henkilöstöpula erityisesti kriittisillä aloilla. Take-ohjelman taustalta Espoossa sekä kuntaliitossa löytyykin kokoomuslainen konsultti. "Olen nähnyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana päivittäin työssäni mielenterveys- ja päihdetyön parissa, miten hyvinvointivaltio ottaa kiinni ihmisistä ja voimaannuttaa heidät. Ihmisiin panostaminen on paras keino, jos tavoitellaan sitä, että henkilöistä tulee mahdollisimman tuottavia yhteiskunnalle", Ahlfors sanoo.

Vasemmiston valtuutettu Kari Uotila korosti Take-keskustelussa sitä, miten kalliiksi erityisesti opetuksesta tavoiteltavat säästöt voivat pitkällä aikavälillä tulla. Uotila muistutti myös, että joukkoliikenteestä leikkaaminen sotii Espoon hiilineutraaliustavoitteen saavuttamispyrkimyksiä vastaan.  Uotila suomi puheessaan myös vauhdilla kasvavan Espoon keinotekoisesti alhaalla pidettävää veroprosenttia: "Veroprosentin nostoa kutsutaan lyhytaikaiseksi iloksi, mutta melko varmoja voidaan olla myös siitä, että myös omaisuuden myynti on lyhytaikainen ilo, erityisesti, jos omaisuuden käytöstä joudutaan jatkossa vielä maksamaankin", Uotila muistuttaa. Uotilan mukaan Kestävä Espoo- kehitysohjelman edustajille ei myöskään annettu mahdollisuutta tulla kuulluksi Take-asiassa. 


Espoon Vasemmiston valtuustoryhmä toivottaa kaikille hyvää kesää!


Lisätietoja:

Kari Uotila

valtuustoryhmän varapuh.joht
karia.uotila@gmail.com


kuva: https://www.studiovalonkuva.fi/