Espoon Vasemmisto kiitti kaupungin työntekijöitä ja peräänkuulutti kestävää taloutta

25.5.2022

Espoon valtuuston toukokuun kokouksessa käsiteltiin vuoden 2021 tilinpäätöstä sekä tarkastuslautakunnan arviointikertomusta. 

Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Ahlfors aloitti puheenvuoronsa kiittämällä Espoon kaupungin työntekijöitä ja myös runsaslukuista vuokratyövoimaa, jonka avulla Espoo on pystynyt toteuttamaan palveluitaan myös haastavana korona-aikana. 

Espoo on selvinnyt korona-ajasta hyvin. " Espoolaisten henkinen lainakanta on kasvanut, nuorten ja aikuisten mielenterveys on ollut koetuksella, hoitovelkaa on kertynyt ja kouluissa sekä päiväkodeissa on oltu kovilla" Ahlfors muistuttaa.

Lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon tarve on kasvanut ja matalan kynnyksen oppilashuolto on joutunut kantamaan liikaa vastuuta. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on ilmennyt resurssipulaa, minkä johdosta työntekijöiden vaihtuvuus on noussut ja tapaamisvälit ovat pidentyneet.  "Kaikkein kustannustehokkainta ja järkevintä ennaltaehkäisyä olisi huolehtia, että kouluissa ja päiväkodeissa lapsilla ja nuorilla on oppimisen mahdollistavat rauhalliset tilat ja riittävästi turvallisia aikuisia, joilla on heille aikaa." Ahlfors painottaa. Espoon Vasemmiston mielestä työntekijöille hoivassa ja sosiaalitoimessa on varattava mahdollisuus tehdä työnsä mielekkäällä tavalla ja eettisesti. 

Vasemmiston valtuustoryhmä kantaa huolta siitä, että tilinpäätösraportin mukaan Espoon hankintatoimi on kertonut tehneensä 30 % enemmän hankintoja kuin edellisen viiden vuoden aikana ja laadusta tinkimättä. Ahlfors muistutti ryhmäpuheenvuorossaan, että Espoon hankintatoimessa on suuri vaihtuvuus ja hankintatoimessakaan huipputulosta ei saisi tehdä ylitöiden ja työntekijöiden jaksamisen kustannuksella. Vasemmistoliiton ryhmä pitää tärkeänä, että hankinnat toteutetaan aidosti eettisesti ja asiakaslähtöisesti.  

Espoon Vasemmsiton valtuustoryhmä peräänkuuluttaa myös pienyrittäjien aseman vahvistamista nykyisessä maailmantilanteessa, kun kustannukset nousevat ja esimerkiksi palveluseteleiden omavastuuosuuden suorittaminen voi käydä hankalaksi monelle.

"Uupuneet ihmiset ja rikottu luonto eivät uusiudu yhdessä yössä, kestävä talous kunnioittaa aikaa huolehtia ja kohdata. Kenen aikaa arvostamme, kenen elämä on riittävän tärkeä, että siihen panostamme? Vasemmistoliiton ryhmä toivoo, että huolehdimme siitä, että kaikilla espoolaisilla ihmisillä, yrityksillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus hyvään elämään ja menestyä, ei vain niillä, jotka pärjäisivät joka tapauksessa. Raha seuraa laajaa hyvinvointia." Ahlfors sanoo lopuksi.


Lisätietoja:

Tiina Ahlfors
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.ahlfors@hotmail.fi