Espoon Vasemmisto mukana budjettisovussa - leikkausten terävin kärki tasoitettiin

8.12.2022

Espoon Vasemmiston budjettitavoitteet vuodelle 2023 keskittyivät erityisesti työntekijöiden sekä lasten ja nuorten jaksamisen tukemiseen. Vasemmiston tärkein tavoite on, että palvelut ovat kaikkien saatavilla. Opetuksella ja varhaiskasvatuksella pitää olla vahva perusta ja riittävät resurssit, joihin kuuluu myös tuki sitä tarvitseville.

Espoon Vasemmisto kantaa huolta siitä, että suurituloisille houkuttelevat kokoomuksen ajamat veronkevennykset johtavat kehitykseen, joka vaikuttaa kaikkien espoolaisten palveluihin. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen puutteiden korjaaminen ja lapsiin sekä nuoriin panostaminen vaatii riittävät verotulot.

Vasemmiston valtuustoryhmä tavoitteli budjettineuvotteluissa lisäystä koulunkäyntiavustajiin ja vaikka jäi vaille tukea, saatiin kirjaus inkluusion edellyttämästä tuesta.                                    

   Kuvassa Kari Uotila ja Tiina Aavaparta

” Koulukohtainen budjetointi antaa rehtoreille mahdollisuuden palkata avustajia,  jos rahaa on, ja kun tiloista ja opettajista ei pysty säästämään, eurot otettaisiin pois välineistä ja avustajista. Siksi perusopetukseen tehtyjen leikkausten peruminen yhdessä avustajiin kohdennetun lisärahan kanssa säilyttää mahdollisuuden vastata tarpeisiin.” Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta sanoo.

Erityisopetuksessa on kuitenkin edelleen ongelmana pätevien henkilöiden rekrytointi. Budjettiin myös jäi yläkouluihin kohdistettu kolmen erityisopettajan toimen leikkaus. Erityisiin tarpeisiin vastaamisessa on haasteita edelleen myös varhaiskasvatuksen puolella. Espoon Vasemmisto on tyytyväinen siitä, että varhaiskasvatukseen saatiin lisärahoitus avustajien palkkaukseen sekä rekrytoinnin tukemiseen.

Leikkauksia pystyttiin tasoittamaan myös toisen asteen opetuksesta, Gräsan nuorisotilan toiminnalle saatiin jatkoa ja ruotsinkieliseen nuorisotyöhön on luvassa lisäpanostuksia. Vasemmistolle oli tärkeää taata opettajien, hoitajien, avustajien, nuorisotyöntekijöiden sekä perusopetuksen toimintaedellytykset.

Valtuutettu Kari Uotila on huolissaan Komeetan koulun tilalle rakennettavan suurikokoisen päiväkodin vaikutuksista alueen liikennejärjestelyihin. ” Päiväkotipaikkoja tarvitaan, mutta lasten saatto- ja noutoliikenne tulee olemaan vaativa haaste liikennesuunnittelijoille” Uotila muistuttaa.

”Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kiittää virkakuntaa, neuvottelijoita ja muita budjettisovussa mukana olleita poliittisia ryhmiä. Ennen kaikkea kiitämme kaikkien toimialojen henkilökuntaa, joka sydämellään työskentelee espoolaisten, elinympäristömme ja luontomme eteen. Erityiskiitokset kuuluvat myös sote-alan henkilöstölle” Aavaparta kiittelee ja toivottaa samalla kaikki tulevat espoolaiset tervetulleeksi osaksi yhteisöä.


Lisätietoja:

Tiina Aavaparta
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.ahlfors@hotmail.fi