Koulutuksen ja sivistyksen resurssien turvaaminen vasemmiston kärkitavoitteena Espoon budjetissa

16.12.2024

Espoon budjettivaltuustossa 4.12 talousarvio hyväksyttiin muutamin pienin muutoksin ja kokouksessa esitetyt toivomusehdotukset päätettiin yksimielisesti käsitellä valtuuston kokouksessa 9.12.

Vasemmistoliiton valtuutettu Kari Uotila nosti esiin vasemmistolle tärkeitä pöytäkirjamerkintöjä, kuten eteläisen Espoon alueen sorttiaseman sijoituspaikan löytäminen vuoden 2025 aikana. "Tämä tavoite tulee ottaa huomioon myös käynnissä olevassa yleiskaavatyössä", Uotila muistutti.

Uotila kiitti myös pöytäkirjamerkinnästä, jonka mukaan Rantaraitin koko mitallaan jatkumisen erilaiset 

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta Espoon budjettivaltuustossa 4.12.2024.

edellytykset selvitetään. Uotila mainitsi kiittäen myös Olarin Talvipuutarhan kunnostusrahat.  "Arvokasta rakennus- ja kulttuuriperintöä on vaalittava ja purkamisvimman sijalle tuotava enemmän kestävän kehityksen mukaista säilytys- ja kunnostusintoa", Uotila toivoi.

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta korosti omassa ryhmäpuheenvuorossaan koulutuksen, sivistyksen ja kulttuurin merkitystä ja muistutti, että tavoitteiden toteuttaminen vaatii myös resursseja:

Hyvä puheenjohtaja ja valtuutetut, arvon espoolaiset.

”Espoo on sivistyksen ja oppimisen kärkikaupunki. Espoosta tehdään Suomen paras kaupunki lapsille, nuorille, lapsiperheille ja aikuisoppijoille. Turvaamme opetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun ja nostamme varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Espoo on jatkossakin Suomen johtava oppimiskaupunki ja oppimistulokset ovat Suomen parhaat sekä perusopetuksessa että toisen asteen koulutuksessa. Säilytämme Espoon perusopetuksen lisätunnit vähintään nykytasolla. Oppilaiden ja koulujen erilaiset tarpeet tunnistetaan ja kaikkien oppimista edistetään opetuksen eriyttämisellä sekä riittävällä erityisellä tuella. Toisen asteen koulutuspaikkoja lisätään. Kiusaamiseen ja väkivaltaan on nollatoleranssi.”  Nämä olivat lainattuja rivejä Espoo-tarinan tämän valtuustokauden ensimmäisestä tavoitteesta.

Tavoitteet vaativat tekoja ja teot resursseja. Vasemmistoliiton ryhmä on mukana budjettisovussa, koska sivistykseen ja oppimiseen saatiin turvattua nykyisen tason säilyttäminen ja edellä kuvatun tavoitteen toteutuminen ensi vuonnakin on mahdollista. Oppimistulosten parantaminen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen oppimisen polulla vaatii työrauhaa ja jatkuvaisluontaisia panostuksia.

Varhaiskasvatuksen ja koulujen laatuun liittyy myös riittävä osaavien ja huolehtivien aikuisten määrä ja oppimisen tuki. Siksi avustajien, koulunkäynninohjaajien ja yhteisöohjaajien resurssit sekä lukiopajan toiminnan jatkaminen ovat ryhmällemme tärkeitä.

Sivistykseen kuuluu myös sydämen sivistys, johon kuuluu myös empatia ja toisista huolehtiminen. Kaupunkiorganisaatiossa tämä toteutuu vaikkapa siten, että turvataan lapsille koulujen loma-aikoina yhteisö, jossa on läsnä kavereita ja turvallisia aikuisia ja paikka, missä he saavat ruokaa. Puistoruokailun pilotoinnin toteutuminen on juuri tällainen sivistyksen teko, jonka starttaamiselle ensi kesänä ei voi olla enää tämän sovun jälkeen mitään esteitä.

Sivistystä on kulttuuri- ja luontoympäristön vaaliminen. Ryhmämme kiittää Olarin Talvipuutarhan ja nuorisotilan kunnostuksen etenemisen takaamisesta ja Karhusaaren toiminnan suunnittelurahasta, sekä luonnonsuojeluun lisätyistä euroista.

Sivistys ja kulttuuri ovat usein synonyymeinä käytettyjä termejä. Ilman kulttuuria ei ole espoolaisuutta, eikä suomalaisuutta. Taiteen avustuksiin ja taiteen perusopetukseen tuleva lisäraha tukevat myös elinvoimaamme, asukkaiden viihtyvyyttä ja oppimisen iloa.

Seniorirannekkeen ympärillä on budjettisovun jälkeen ollut hieman omituista liikehdintää, mikä ei anna kaupunkimme toiminnasta kovin yhtenäistä kuvaa. Tahtotila on kuitenkin, että seniorit saavat jatkossakin matalalla kynnyksellä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja ruumiin ja mielen sivistyksestä.

Kaupunkimme vetovoimaisuuteen tarvitsemme kouluja, päiväkoteja sekä kulttuuri- ja liikuntapaikkoja. Budjetissa näihin saatiin tarkennuksia, joista vasemmistoliiton ryhmä on tyytyväinen.

Espoo-tarinassa linjataan myös se, mihin olemme menossa yhdessä kaupunkina ja kaupunkilaisina. Espoo on kansainvälinen kaupunki, jossa koulutus ja osaaminen houkuttelevat yrityksiä ja yrittäjiä juurtumaan tänne. Lainaus alkaa: ”Espoossa kaikilla asukkailla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä omassa elämässään. Osallisuus näkyy espoolaisen arjessa. Jokainen Espoossa asuva on espoolainen. Meillä on nollatoleranssi rasismiin.” Lainaus loppuu. Osallisuuden kautta saamme käyttöömme monenlaisten espoolaisten omaaman rikkaan sivistyspääoman. Osallisuus on toimintakulttuuria, jota tulee vaalia monilla tavoin. Osallistuva budjetointi on yksi sen muoto, jonka vakauttaminen on erittäin tervetullutta. Myös järjestöavustukset ohjautuvat osallisuuden vahvistamiseen.

Tämä budjettikäsittely on valtuustokautemme. Ryhmämme vetoaa uuteen kaupunginjohtajaan, jotta hän uudistaa talousarvioprosessia siten, että kehys ja talousarvio käsitellään yhdessä. Tällöin myös lainanotolle olisi vaihtoehtoja.

Vasemmistoliiton ryhmä kuitenkin näkee budjettisovun myötä tulevan valtuuston saavan perinnön, josta sen on hyvä jatkaa kaupunkimme kehittämistä ja sivistyksen vaalimista.

Kiitos virkamiehille ja ryhmien neuvottelijoille asiallisista ja hyvähenkisistä neuvotteluista. Erityiskiitos neuvottelutoimikunnan Kippari-Kausteelle uutterasta ja sinnikkäästä laivan luotsaamisesta. Kannatan hänen tekemiään muutosesityksiä.

Sivistyskaupunkia vaalien uutta kohden!

 

Lisätietoja:

 

Tiina Aavaparta

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja

tiina.aavaparta@gmail.com

 

Kari Uotila

valtuustoryhmän varapuh.joht
karia.uotila@gmail.com