Onko Espoon talouspuskuri rakennettu lasten ja nuorten kustannuksella? Vasemmisto vaatii talouden kehittämisohjelmaan tarkistusta.

4.3.2022


Helmikuun valtuuston kokouksessa saatiin ennakkotietoa Espoon tilinpäätöksestä. Koronatilanteesta huolimatta Espoon taloustilanne on satoja miljoonia euroja ennakoitua parempi. Valtuutettu Kari Uotila nosti valtuuston kokouksessa esiin, että Espoon talouden kehittämisohjelmaa, eli TAKE-ohjelmaa tehtäessä Vasemmistoliitto varoitti etukäteen pienten koulujen, kirjastojen ja lähipalveluiden supistamisesta ja sulkemisesta, mutta nämä ennusteet tyrmättiin. Nyt kuitenkin on nähtävillä selkeästi, että on käymässä kuten Vasemmisto ennusti ja palvelut ovat voimakkaasti keskittymässä.  

"Tässä tilanteessa on hyvä kysyä, mistä taloudellista puskuria on muodostunut ja mistä se on tullut" Uotila tiivistää Vasemmistoliiton huolenaiheet. "Jos hyvän tuloksen taustalla on Suomen hallituksen kunnille myöntämä korona-ajan lisärahoitus, sehän on myönnetty ja tarkoitettu esimerkiksi lasten ja nuorten korona-ajan oppimisvelan, mielenterveysongelmien ja muun yleisen hoitovelan korjaamiseen!" Uotila toivoo, että kun TAKE-ohjelmaa tarkistetaan, sekä myös tulevan vuoden budjettia tehtäessä tämä oppimis- ja hoivavelka huomioidaan ja espoolaiset saavat asianmukaisia palveluita ja hoitoa.

Myös valtuutettu Tiina Ahlfors moittii Espoon taloutta ennakoimattomuudesta ja muistuttaa, että Espoon kate on vuosi toisensa perään arvoitu väärin ja usein runsaasti alakanttiin. Myös arvioiden aikajänteet ovat poikenneet merkittävästi toteumasta. "TAKE-ohjelman uudelleenarviointi paitsi talouden, myös inhimillisyyden sekä hoivakestävyyden näkökulmasta olisi nyt ensiarvoisen tärkeää ja vähentää kustannuksia jatkossa". Espoon Vasemmistossa nähdään, että talouden kestävyydessä tulee huomioida aiempaa paremmin myös yhteiskunnalliset tilanteet ja muutokset. 

"Perheiden ohella koulut ovat parhaita vastaamaan lasten ja nuorten pahoinvointiin. Tämä on kuitenkin juuri se, mistä Espoossa on viime vuosina säästetty ja tullaan säästämään myös tulevina vuosina TAKE-ohjelman vuoksi. Haluan myös muistuttaa, että kehitys on Espoossa ollut lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta aleneva jo ennen koronapandemiaa" Ahlfors sanoo. "Myös Ukrainan tilanne on jälleen uusi lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttava ulkopuolinen tekijä, joka tulee vielä suoraan haastavan pandemia-ajan jälkeen ja osittain sen päälle". 

Lapsista ja nuorista säästäminen pandemian jälkihoidossa sekä keskellä uudenlaista eurooppalaista kriisiä on paitsi inhimillisesti kestämätöntä, voi myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä tulla taloudellisesti kalliiksi.


Lisätietoja:

Tiina Ahlfors
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.ahlfors@hotmail.fi