Pakolliset investoinnit katetaan velalla ja kaupunkilaisten palveluista leikkaamalla
6.11.2024
Espoon valtuuston lokakuun kokous aloitettiin pitämällä hiljainen hetki SDP:n Liisa Kivekkään muistolle. Vasemmiston valtuustoryhmä välittää surunvalittelunsa Kivekkään omaisille. Valtuusto äänesti Espoon uudeksi kaupunginjohtajaksi Kai Mykkäsen, joka päihitti toisella kierroksella Tuula Antolan äänin 44–31. Mykkänen linjasi kiitospuheessaan, että virkakoneiston tulee toimia
riippumattomasti kaikkien espoolaisten hyväksi. Vasemmisto onnittelee uutta kaupunginjohtajaa.
Espoon verokertymä on soteuudistuksen myötä heikentynyt merkittävästi, 67 prosenttia ja asukaskohtainen kunnallisverokertymä on pienentynyt jopa enemmän, kuin Helsingissä. Vuoden 2025 talousarvioesityksessä Espoon tuloveroprosentti pysyisi ennallaan 5,3 prosentissa ja kiinteistöverot samalla tasolla, kuin tänä vuonna. Vuonna 2025 toimintamenot ja alijäämä ovat kasvamassa, mihin vaikuttaa erityisesti kasvun ja oppimisen toimiala, sillä Espoossa lasten ja nuorten määrä kasvaa. Nämä pakolliset investoinnit täytyy rahoittaa ja tämän Espoo aikoo hoitaa nykyisen suunnitelman mukaan velkarahalla.
Vasemmisto ja Keskusta kannattivat vihreiden esitystä, jonka mukaan veroprosenttia tulisi korottaa 0,3 prosentilla. Tämä tarkoittaisi keskituloiselle espoolaiselle käytännössä noin yhdeksää euroa kuukaudessa. Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta peräänkuulutti puheenvuorossaan poliittista vastuuta, jonka perustana on espoolaisten hyvän elämän edellytykset. ”Kaupunginhallituksen pohjaesityksen kehys ei varmista näiden edellytysten toteutumista. Pidämme koulutusta ja osaamista tärkeimpänä Espoon menestystekijänä, mutta kehys tietää juuri tähän leikkauksia. Myös kaikki puhe ennaltaehkäisevien toimien tärkeydestä, kuten vaikka ikäihmisten liikkumisen tukemisesta näyttää vastuun sijaan poliittiselta kaunopuheelta”, Aavaparta paalutti. ”Miten vastuullisia olemme luvatessamme lisätä koulujen turvallisuutta, päivähoidon laadukkuutta tai teiden talvikunnossapitoa, kun samaan aikaan hyväksytään veroprosenttikikkailu, joka palvelee julkisen sektorin kurjistumista eikä kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämistä tai Espoon vetovoimaa?” , Aavaparta kysyi valtuustolta.
Aavaparta nimitti kuntaveroprosentin sementoimista ”toivotaan toivotaan”- ratkaisuksi: ”Tulevina kuukausina on tulossa runsaasti konkursseja ja irtisanomisia ja työttömyyskin jatkaa kasvuaan. Miten tässä tilanteessa voidaan olettaa, että verokertymä ja kaupungin tulot kasvavat toiveiden ja tarpeiden mukaan ilman veroprosentin nostoa? Espoo on säästänyt vuosi toisensa jälkeen, olipa hyvät tai huonot ajat. Espoolaiset arvostavat turvallisuutta ja hyviä palveluita. Poliittisesti ja taloudellisesti vastuullista on pitää huolta, että kaupungilla on edellytykset niiden toteuttamiseen. Oikeus hyvään elämään kuuluu kaikille ja koska sitä ei pystytä tällä talouskehyksellä vastuullisesti varmistamaan, kannatan muutosesitystä veroprosentin korotuksesta.” Aavaparta perusteli vasemmiston kantaa veroprosenttikysymyksessä.
Muutosesitys ei menestynyt ja Espoon valtuuston enemmistö päätti ottaa mieluummin lisää velkaa ja heikentää palveluita, kuin ehdottaa järkevää ja maltillista veronkorotusta vaalien häämöttäessä näin lähellä. Valtuuston puheenjohtaja ei yllättäen ottanut Aavaparran asunnottomuuden ja häätöjen määrän lisääntymistä koskevaan valtuustokysymykseen liittyvää toimenpiteisiin kiirehtivää toivomusta käsittelyyn, vaikka sen asianmukaisuus oli varmistettu neuvotteluissa. Tämä aiheutti laajaa protestointia valtuustossa. Oikeistoenemmistö sekä kaupunkien että valtion tasolla näyttää lisäävän velkaa ja heikentävän palveluita ja näin näyttää käyvän myös Espoossa.
Tiina Aavaparta
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.aavaparta@gmail.com