Espoon valtuustossa jälleen leimaavia puheenvuoroja vuokralla asumisesta

2.2.2023

Vuosi 2023 alkoi Espoon valtuustossa napakalla kokouksella, jossa päätettiin metron kapasiteettihankkeesta. Hankkeen avulla on tarkoitus lyhentää metrojen liikennöintitiheyttä ja siten tasata ruuhkaisuutta.  Tavoitteena on, että kaikki junat ajavat Kivenlahteen saakka.

Kokouksessa päätettiin myös Karakallion keskustan kaavasta. Asiaa koskevassa keskustelussa esimerkiksi kristillisdemokraattien edustaja viittasi Karakallion vuokra-asumiseen sekä "epäsosiaaliseen ainekseen" ja korosti, kuinka alue on viihtyisämpi, kun sinne on tullut lisää omistusasumista.  Espoon Vasemmiston valtuutettu Kari Uotila toivoi, että vuokralla asumista ei pitäisi leimata: "Euroopassa, muun muassa Wienissä, joka on valittu maailman viihtyisimmäksi ja parhaaksi kaupungiksi, on vuokra-asumista 80-90 prosenttia" , Uotila muistutti.

"Vuokra-asuminen sinällään ei tee mistään asuinalueesta eikä mistään kaupungista huonompiarvoista. Kysymys on rakentamisen laadusta ja siitä, että arvostetaan myöskin vuokra-asumista. Espoossakin asuu erittäin paljon hyvätuloisiakin ihmisiä, jotka ovat järkisyistä valinneet asumismuodokseen vuokralla asumisen", Uotila jatkoi.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020  peräti 61 prosenttia alle 40-vuotiaiden asuntokunnista asui vuokralla. Muutostrendi näkyy erityisesti 25-34 vuotiaiden ikäryhmässä, jossa vuokralla asuvien osuus on kasvanut 10 prosenttiyksikköä.  Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän mielestä Espoon tulisi seurata asumisen muutostrendejä ja houkutella Espooseen nuoria osaajia erilaisista taustoista. 


Lisätietoja:

Tiina Aavaparta
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.ahlfors@hotmail.fi