Veroprosentin alennus ei ole vastuullista talouspolitiikkaa, jos se kustannetaan lasten ja nuorten palveluista leikkaamalla

30.10.2023

Espoo kompensoi hallituksen päätöksiä tonttikeinottelijoille, varhaiskasvatus ja koulutus nuolevat jatkossakin näppejään

Espoon valtuuston lokakuun kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden talousarvion kehystä sekä veroprosenttia. kasvavan kaupungin taloudellinen tilanne näyttää ennusteiden perusteella olevan tiukka ja investointipaineet ovat nousussa. Uusi laina on kallista eli käytettävissä olevat rahoituskeinot ovat kaventuneet. Tiedossa olevia epävarmuustekijöitä on sekä maailmalla että Suomessa. Samaan aikaan Espoo saa nauttia poikkeuksellisen nousujohteisesta väestönkasvusta ja kaupungissa onkin neljännes enemmän pikkulapsia kuin muissa kasvukunnissa.

”Tätä taustaa vasten kokoomuksen esitys veroprosentin laskusta on vastuuton. Hallitusvastuussa toimiessaan kokoomus on päättänyt nostaa kiinteistöveroa, jota hyvitellään kuntaveron alentamisella. Maankäyttömaksujen muutokset ja maankäytön maksupäätökset hyödyttävät kapeaa joukkoa, mutta kaupungin kassaan tulee useamman miljoonan vaje, jota kuntaveron alentaminen kasvattaa”,  jyrähtää Espoon Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta.

Espoossa on Kasvun ja oppimisen toimialalta ”säästetty”  ja "tehostettu" vuosikaudet ja palveluissa on tänä vuonna jo 25 miljoonan vaje. Kyseessä on myös turvallisuuskysymys: ” Valtuuston neuvottelutoimikunnassa vierailleiden poliisien viesti oli, että parasta nuorten rikollisuus- ja pahoinvointikierteen ennaltaehkäisyä on panostus kouluissa ja varhaiskasvatuksessa olevien aikuisten määrään. Kasvun ja oppimisen toimiala on se, missä tulevien aikuisten hyvinvointi ja veronmaksukyky suurelta osin rakennetaan. Tästä veronalennusta esittävät ovat valmiita säästämään”, Aavaparta ihmettelee.

Maan hallituksen leikkauspäätökset osuvat lapsiin, nuoriin ja opiskelijoihin. Tätä kokoomus ei ole kuitenkaan valmis kuntapuolella kompensoimaan.

Parhaat paikat kaavoitetaan asuntobisnekselle, kipeästi tarpeelliset uudet päiväkodit ja koulut saavat tyytyä vähemmän optimaalisiin alueisiin

Valtuuston kokouksessa käsiteltiin myös Suomen suurimman päiväkodin rakentamista Olariin Komeetan koulun tilalle. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannatti yksimielisesti esityksen hylkäämistä ja yhtyi eriävään mielipiteeseen, jossa oli mukana myös muita puolueita.

Olari on kaupunginosa, joka on menneisyydessä palkittu kaupunkirakenteestaan, jossa autoliikenne on jätetty asuinkortteleiden ulkopuolelle. Päiväkoti aiotaan nyt sijoittaa yhdelle näistä ahtaista korttelikaduista. Samaan aikaan kouluja ja päiväkoteja keskitettäessä saattoliikenne yksityisautoilla on lisääntynyt. ”Vuodesta 1984 Komeetankujalla asuneena tiedän, että sujuvaa ja turvallista liikennettä ahtaan kujan päähän näin suurelle päiväkodille ei pystytä mitenkään järjestämään. Tällaisessa kaupunkirakenteessa sujuva ja turvallinen saattoliikenne näin suurelle päiväkodille ei onnistu”,  Espoon Vasemmiston valtuutettu Kari Uotila selventää.

Kysymys on kuitenkin laajemmasta ongelmasta, jossa kaavoituksessa ja kaupunkisuunnittelussa ei turvata riittäviä tonttivarantoja eli y-tontteja julkisille rakennuksille, vaan kokonaisia kortteleita myydään bisnesrakentamiselle. Myös jo olemassa olevia y-tontteja on muutettu asuintonteiksi, kun on keskitytty ainoastaan maanmyyntituloihin.

 ”Tähän tarvitaan muutos, jotta turvataan riittävästi kouluille ja päiväkodeille sopivia tontteja saavutettavilla ja turvallisilla paikoilla. Veroprosenttia pidetään keinotekoisesti alhaalla hankkimalla tuloja tonttimyynnillä ja sitten ei ole tilaa julkisille rakennuksille. Maksimaaliset maanmyyntitulot uhkaavat koulutuksen järjestämistä turvallisilla alueilla”, Uotila varoittaa.

Päiväkotipaikoille on huutava tarve juuri nyt, mutta valituskierre tulee siirtämään hanketta pitkälle tulevaisuuteen. Huonosti suunniteltu, väärään paikkaan sijoitettu hanke ei johda haluttuun tulokseen.


Lisätietoja:

Tiina Aavaparta
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
tiina.aavaparta@gmail.com